טיפול בתא לחץ- למה זה טוב? וכיצד זה עובד

תא לחץ: למה זה טוב? ומתי זה באמת עובד?

תא לחץ: למה זה טוב ומתי זה באמת עובד?

טיפול בתא לחץ (הידוע גם כטיפול בחמצן היפרברי) נחשב לאחת השיטות החדשניות לשיפור הבריאות, ריפוי פצעים ושיקום תפקודי המוח. רבים מכירים אותו כטיפול רפואי לפצועים או חולי סוכרת, אך בשנים האחרונות הוא זוכה לתשומת לב גם בקרב ספורטאים, אנשים המתמודדים עם מחלות נוירולוגיות ואפילו כאלה שרוצים לשפר את איכות החיים שלהם. האם זה באמת עובד? מתי זה טוב? ואיך בדיוק זה משפיע על הגוף?

במאמר זה נסקור מדוע תא לחץ טוב וכיצד זה עובד?

איך פועל תא לחץ?

תא לחץ הוא מתקן סגור שבו המטופל שוהה ונושם חמצן בריכוז גבוה מהרגיל (לרוב עד 100%) בתנאי לחץ אטמוספרי מוגבר. בתנאים אלה:

  • כמות החמצן המומס בדם עולה פי כמה מהרגיל.
  • החמצן חודר טוב יותר לרקמות שסובלות מאספקת דם נמוכה.
  • תהליכי ריפוי טבעיים מואצים.

אם בדרך כלל החמצן עובר דרך כדוריות הדם האדומות, בתנאי לחץ מוגבר הוא גם מתמוסס בפלזמת הדם, מה שמאפשר לו להגיע בקלות לאזורים פגועים, גם אם יש בעיות בזרימת הדם.

למה זה טוב ומתי זה באמת עובד? תא לחץ, או בשמו המדויק יותר “תא חמצן היפרברי” (Hyperbaric Oxygen Therapy – HBOT  הוא מתקן רפואי המאפשר נשימה של חמצן בריכוז גבוה בסביבה שבה הלחץ גבוה יותר מהלחץ האטמוספרי הרגיל. הטיפול נחשב לאחת השיטות החדשניות לשיפור הבריאות, החלמה ואפילו האטת תהליכי הזדקנות ריפוי פצעים ושיקום תפקודי המוח. רבים מכירים אותו כטיפול רפואי לפצועים או חולי סוכרת, אך בשנים האחרונות הוא זוכה לתשומת לב גם בקרב ספורטאים, אנשים המתמודדים עם מחלות נוירולוגיות ואפילו כאלה שרוצים לשפר את איכות החיים שלהם. הפך בשנים האחרונות מטיפול רפואי ייעודי לכלי חדשני לשיפור הבריאות,. נשמע מבטיח, אבל האם זה באמת מועיל לכל אחד? בואו נעשה סדר ונבין למה זה טוב, למי זה מתאים ומתי מדובר ביותר באופנה מאשר במדע.

איך פועל תא לחץ?

תא לחץ הוא מתקן סגור שבו המטופל שוהה ונושם חמצן בריכוז גבוה מהרגיל (לרוב עד 100%) בתנאי לחץ אטמוספרי מוגבר. בתנאים אלה:

  • מעלה את כמות החמצן בדם – העיקרון המדעי מאחורי תא לחץ מבוסס על העלאת רמות החמצן בגוף. במצב רגיל, החמצן שאנו נושמים עובר דרך הריאות ונקשר להמוגלובין שבתאי הדם האדומים, אשר מובילים אותו לרקמות. כל מולקולת המוגלובין יכולה לקשור עד ארבע מולקולות חמצן, וכדורית דם אדומה אחת מכילה כ-270 מיליון מולקולות המוגלובין, כך שבמצב רווי לחלוטין, היא מסוגלת לשאת למעלה ממיליארד מולקולות חמצן. בתנאי לחץ גבוהים יותר, נוסף על החמצן הקשור להמוגלובין, החמצן מתמוסס ישירות בפלסמת הדם ובנוזלי הגוף, כגון נוזל המוח ונוזל הלימפה. תהליך זה מתאפשר מכיוון שבמצב צבירה גזי, החמצן עובר דרך הריאות למחזור הדם, אך בלחץ מוגבר, החמצן משתלב ישירות במצב מומס בתוך הנוזלים, בדומה למנגנון שבו פחמן דו-חמצני מתמוסס במים מוגזים. כך, החמצן יכול להגיע לאזורים בגוף שסובלים מחסימות בכלי הדם או זרימה מופחתת ולסייע לריפוי ושיקום הרקמות.
  • מאיץ תהליכי ריפוישיפור אספקת החמצן – בתנאי לחץ גבוהים, החמצן מתמוסס בפלזמה, מה שמאפשר לו להגיע לרקמות עם זרימת דם לקויה ולהאיץ תהליכי ריפוי. הגברת יצירת כלי דם חדשים (אנגיוגנזה) – חמצן מוגבר מעודד יצירה של כלי דם חדשים, המסייעים בשיקום רקמות שנפגעו. הפחתת תהליכי דלקת – חמצן בריכוז גבוה מסייע בהפחתת תגובות דלקתיות בגוף, מה שמוביל לריפוי מהיר יותר של פציעות וכיבים כרוניים. המרצת המערכת החיסונית – טיפול בתא לחץ משפר את פעילותם של תאי דם לבנים, מה שמגביר את יכולת הגוף להילחם בזיהומים. ניקוי רעלים (Detoxification) – חמצן מסייע לנטרול רעלים בגוף, במיוחד במצבים של חשיפה לרעלים מסוימים כמו הרעלת פחמן חד-חמצני.  יותר חמצן משמעו יותר אנרגיה לתאים ולמערכת החיסון.
  • מפחית דלקות ומשפר את זרימת הדם – דבר חשוב במיוחד לפצעים כרוניים, מחלות נוירולוגיות וספורטאים בתהליכי שיקום. מפחית דלקות כרוניות – טיפול בחמצן בלחץ גבוה מפחית את רמות הציטוקינים הדלקתיים בגוף, חומרים המעורבים בתגובה החיסונית. ירידה ברמות אלו מסייעת בהפחתת נפיחות, כאב ודלקות ברקמות. משפר זרימת הדם ונימי הדם – טיפול בתא לחץ מעודד יצירה של כלי דם חדשים (אנגיוגנזה), מה שמאפשר אספקת חמצן וחומרי הזנה לרקמות שסובלות מהיפוקסיה (מחסור בחמצן). תהליך זה חשוב במיוחד בריפוי פצעים כרוניים. ממריץ תפקוד התא ותיקון רקמות פגועות – רמות חמצן גבוהות בתא הלחץ מסייעות למיטוכונדריה שבתאי הגוף לייצר יותר אנרגיה (ATP), מה שמזרז תהליכי שיקום בתאים פגועים. מפחית עקה חמצונית (Oxidative Stress) – טיפול בחמצן בלחץ גבוה מסייע באיזון רמות הרדיקלים החופשיים בגוף, מה שמגן על התאים מפני נזקים ושומר על תפקוד תקין של מערכות הגוף.

היתרונות הבריאותיים של טיפול בתא לחץ

ריפוי פצעים וכוויות – אחד השימושים המרכזיים בתא לחץ הוא טיפול בפצעים קשיי ריפוי, כמו אצל חולי סוכרת הסובלים מפצעים כרוניים, כמו כיבים סוכרתיים, פצעים ניתוחיים מזוהמים ונמק החמצן הגבוה מעודד יצירת כלי דם חדשים ומפחית את הסיכון לזיהומים.

שיפור תפקודי המוח לאחר שבץ ופגיעות ראש / שיפור זרימת הדם והמוח – טיפול זה נמצא יעיל לשיפור תפקוד המוח לאחר שבץ מוחי או פגיעות ראש. החמצן מסייע לשיקום רקמות מוח שנפגעו וממריץ יצירת כלי דם חדשים, מה שעשוי להחזיר תפקודים שנפגעו.  מחקרים הראו כי טיפול בחמצן בלחץ גבוה עשוי לעזור בשיקום קוגניטיבי אחרי שבץ מוחי, פגיעות ראש טראומטיות ואפילו במקרים מסוימים של הידרדרות זיכרון. החמצן משפר את זרימת הדם למוח ומסייע לתאים שנמצאים במצב “רדום” לחזור לפעילות.

שיפור ביצועים ספורטיביים ושיקום לאחר פעילות אינטנסיבית – ספורטאים רבים משתמשים בטיפול בתא לחץ הן לשיפור הביצועים שלהם והן לשיקום מהיר לאחר פעילות גופנית תחרותית או אינטנסיבית. במהלך פעילות גופנית מאומצת, הגוף מתמודד עם מספר תהליכים פיזיולוגיים: נזק מיקרוסקופי לשרירים – אימון אינטנסיבי יוצר קרעים מיקרוסקופיים בסיבי השריר. תהליך הריפוי שלהם הוא שמוביל לחיזוק והגדלת מסת השריר. טיפול בתא לחץ מאיץ את תיקון הרקמות הפגועות ומפחית את הכאב והדלקת. הצטברות חומצה לקטית – פעילות מאומצת גורמת להצטברות חומצה לקטית בשרירים, מה שמוביל לתחושת עייפות וכאב. טיפול בתא לחץ מסייע בהפחתת רמות החומצה הלקטית, מה שמשפר את ההתאוששות. חיזוק העצמות והמפרקים – עומסים חוזרים ונשנים על העצמות והמפרקים יכולים לגרום ללחץ ולשחיקה. טיפול בתא לחץ משפר את זרימת הדם לרקמות אלו ומסייע בתהליכי חידוש ושיקום העצם. הגברת ייצור האנרגיה בתאים – חמצן בלחץ גבוה משפר את פעילות המיטוכונדריה, האחראית לייצור האנרגיה בתאים, מה שמאפשר ביצועים טובים יותר באימונים ובתחרויות.

שיפור המערכת החיסונית – חמצן בלחץ גבוה יכול להגביר את יכולת הגוף להילחם בזיהומים, במיוחד בחיידקים עמידים. מחקרים מצביעים על כך שטיפול זה עשוי להיות יעיל במקרים של זיהומים קשים ופצעים מזוהמים מחזק את מערכת החיסון ומשפר את יכולתה להילחם בזיהומים, דלקות ומחלות אוטואימוניות:

שיפור פעילות לויקוציטים (תאי דם לבנים) – החמצן הגבוה משפר את יכולת ההרג של נויטרופילים (סוג של תאי דם לבנים) כנגד חיידקים, ומגביר את תגובת מערכת החיסון מול מזהמים.

הגברת יצירת חלבוני חיסון (Cytokines ו-Interleukins) – תא לחץ מעודד ייצור חלבונים חיוניים שמסייעים לתקשורת בין תאי מערכת החיסון ומשפרים את היעילות שלה בטיפול בזיהומים.

הפחתת דלקות מערכתיות – רמות חמצן גבוהות מפחיתות הפרשת חומרים מעודדי דלקת בגוף, כמו TNF-α ו-IL-1, מה שתורם להפחתת מצבים דלקתיים כרוניים.

האצת ריפוי פצעים וזיהומים קשים – טיפול בתא לחץ הוכח כיעיל במיוחד בזיהומים חיידקיים עמידים, כיבים סוכרתיים ופגיעות ברקמות רכות, בזכות יכולתו

תמיכה בחולי פיברומיאלגיה ומחלות כרוניות אחרות – יש עדויות לכך שטיפול בחמצן בלחץ גבוה עשוי להפחית כאבים כרוניים, לשפר את איכות השינה ולהגביר אנרגיה בקרב אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה, תסמונת העייפות הכרונית ומחלות אוטואימוניות מסוימות.

האטת תהליכי הזדקנות – יש מחקרים שמצאו כי טיפול בתא לחץ עשוי להאריך את הטלומרים (הרכיבים בגוף שמקושרים לאריכות ימים)  טלומרים הם קצוות הכרומוזומים בתאי הגוף, אשר מגנים על הדנ”א מפני נזקים ומתקצרים עם הגיל. קיצור טלומרים נחשב לאחד הגורמים המרכזיים להזדקנות תאית ולמחלות ניווניות. מחקרים הראו כי  טיפול בתא לחץ  עשוי להוביל להארכת הטלומרים, מה שעשוי לשפר את תפקוד התאים ולתרום להאטת תהליכי ההזדקנות.

האם זה אומר שתא לחץ הוא “מעיין הנעורים”? יש בסיס מדעי לכך שהוא עשוי להשפיע על תהליכי ההזדקנות ברמה התאית

למי אסור או לא מומלץ לקבל טיפול בתא לחץ?

למרות היתרונות הרבים של הטיפול בתא לחץ, ישנם מצבים רפואיים שבהם השימוש אינו מומלץ:

חולי COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית) – במקרים מסוימים, בהתאם להערכת הרופא, ייתכן שהטיפול יאושר אם המצב אינו חמור. עם זאת, במקרים מתקדמים של המחלה, עודף חמצן עלול לגרום לבעיות נשימה חמורות.

חולי אפילפסיה – אנשים הסובלים מהתקפים אפילפטיים עלולים להיות בסיכון להתקף כתוצאה משינויים ברמות החמצן והלחץ, ולכן נדרשת הערכה רפואית לפני הטיפול.

נשים בהריון – הטיפול בתא לחץ אינו מומלץ במהלך ההיריון, אלא אם כן יש התוויה רפואית ברורה לכך.

אנשים עם סינוסים רגישים או מחלות אוזניים כרוניות – שינויים בלחץ עלולים לגרום לכאבים ולנזקים במערכת האוזניים והסינוסים.

מטופלים עם פנאומותורקס (חזה אוויר) – מצב רפואי שבו יש הצטברות אוויר מחוץ לריאות, מה שעלול להחמיר תחת לחץ גבוה.

נגישות ועלויות – איך להפוך את הטיפול לזמין יותר?

טיפולים בתא לחץ אינם זולים, ולרוב אינם ממומנים על ידי הביטוחים הרפואיים (למעט מקרים רפואיים מוכרים). עם זאת, ישנם פתרונות שיכולים להנגיש את השימוש בטיפול זה. רכישת תא לחץ אישי או השכרת תא לבית או למשרד עשויות להפוך את הטיפול לזמין ונגיש יותר מבחינת עלות וזמינות, ולאפשר למשתמשים ליהנות מהיתרונות של תא לחץ ללא תלות בזמינות מרפאות חיצוניות

 

לסיכום – טיפול בתא לחץ מציע יתרונות רבים למגוון רחב של מצבים רפואיים ומשפר את איכות החיים של רבים. עם זאת, כמו בכל טיפול רפואי, חשוב להבין למי הוא מתאים וכיצד להשתמש בו בצורה בטוחה ויעילה. מחקרים רבים מצביעים על היעילות של HBOT בתחומים שונים, אך חשוב לגשת אליו בגישה מושכלת ולבחון את ההתאמה האישית של כל מטופל.

אם אתם מעוניינים ללמוד עוד על טיפול בתאי לחץ בבית או בקליניקה רפואית, O2 ישראל מציעה פתרונות מתקדמים בתחום זה, לצד ליווי מקצועי, הדרכה מלאה, שירות אדיב ומענה לכל פנייה. החברה מספקת תאים עם אישורים של מכון התקנים וליווי טכני מלא להבטחת חוויית טיפול בטוחה ויעילה.

 

https://www.nejm.org/doi/abs/10.1056/NEJM199606203342506

https://www.bmj.com/content/317/7166/1140.short